Nu råder guld- och silverfeber

Ingen har väl missat att det just nu råder galna tider för den som vill sälja guld. Guld köpes till höger och vänster i en utsträckning som vi inte sedan början av 1980-talet, då guldpriset var uppe på rekordnivå. Nu är vi nästan där igen. Tiderna är osäkra, med oroliga börser och fallande valutakurser. Att då investera i den ädla metall som länge använts som ett betalningsmedel känns som det säkraste kortet i ett sådant läge.

Lillebror silver

Men vid sidan av guldet har en annan metall seglat upp som en favorit: silver. Guldet har dragit med sig andra ädla metaller upp, skriver Anders Elgemyr i Affärsvärlden. Detta gäller förutom silver även platina, och säkerligen även rodium, världens dyraste metall.

En viktig skillnad mellan silver och guld är att silver i större utsträckning används inom industrin. Exempel på användningsområden är som elektrisk ledare, som färgämne i livsmedel och inom läkemedelsindustrin för sina antibakteriella egenskaper. Efterfrågan överstiger därför utbudet: år 2010 fanns det en efterfrågan på 879 miljoner uns silver, men den mängd som producerades var 736 miljoner uns. För att få fram de 143 miljoner uns som fattades – en femtedel av den efterfrågade mängden – återvann man gammalt silver, dels från elektronikprodukter, och dels från centralbankers utsålda lager.

De som mest efterfrågar silver är dock fondbolag och andra finansiella aktörer. Innehavet av silver ökade med en fjärdedel under 2010, men trots detta anser analytikerna att marknaden kommer att stabiliseras över några år, så att tillgången möter efterfrågan.

Men guldet då?

Även om intresset för silver ökar så är det alltid guldet som är vägledande. Silverpriset följer guldpriset, även om relationen mellan de två förändras över tid. Som mest har guldpriset varit 90 gånger högre än priset på silver, som lägst har det varit 32 gånger högre. När guldet blir dyrare blir det mer intressant att köpa silver, vilket gör att även priset på silver går upp.